Üdvözöljük! Belépés | Új felhasználó? Regisztráció
IngatlanKeresés az ingatlanközvetítők között. HitelKeresés a hitelközvetítők között. BiztosításKeresés a biztosításközvetítők között. ÁllásKeresés az állásközvetítők között.
Magazin »

Hiába törlesztenek a frankhitelesek, egyre több az adósságuk

Az alpesi deviza rekordszintre erősödése miatt május vége óta több mint 500 milliárd forinttal nőtt a háztartások frankhitel-állománya – állapította meg az mfor.hu. Ez azt jelenti az egyes adósok számára, hogy sokuknak a több évnyi törlesztés után is nagyobb a jelenlegi adóssága, mint amennyit eredetileg felvett.

 

A lap számításai szerint augusztus végén 2516,6 milliárd forint volt a lakáscélú frankhitelek állománya, ez tehát több mint 320 milliárddal emelkedett május óta. Frankhitel ugyanakkor már szinte senki nem vett fel. 2008-ban, közvetlenül a válság kitörése előtt 78,8 milliárd forint volt az új frankhitel-állomány, majd ez novemberre 50,1 milliárdra, decemberre pedig 25,1 milliárdra csökkent. 2009 áprilisa óta a hitelállomány egyszer sem érte el a havi 5 milliárd forintot, majd idén április óta az 1 milliárdot sem.

 

A jelenleg frankhitellel rendelkezők többsége 145-175-ös árfolyamon vette fel a hitelét, azaz nekik mára akár ötven százalékkal is nőhetett a törlesztőrészletük a forint gyengülése miatt. Ráadásul az előrejelzések szerint nem is számíthatnak sok jóra az elkövetkező egy évben.

A lakáscélú hitelek esetében azzal sem vigasztalhatják magukat az ügyfelek, hogy már csak egy kicsit kell kibírni, és lejár a hitel, hiszen mindössze öt éve kezdődött a felfutás a frankhitelek piacán, ezek a lakáshitelek pedig jellemzően 20-25 éves futamidejűek – hívta fel a figyelmet a lap. Az MNB idősora alapján ugyanis július végén a 2376,8 milliárd forintnyi lakáscélú hitelből mindössze 8,3 milliárd volt 5 éven belüli lejáratú.

Forrás: ingatlanmagazin.com